Hoe het werkt
We begrijpen dat je wilt weten hoe onze werkwijze in elkaar steekt. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe Worstenbroodje voor de Dorst te werk gaat bij het ondersteunen van een persoon.
stap 1
stap 2
stap 3
stap 4
stap 5
stap 6
stap 7
Signaleren van iemand in nood
Onze hulp begint bij het herkennen van iemand die in armoede leeft en baat zou hebben bij een eenmalige financiële impuls. Dit zijn vaak mensen met een acute financiële hulpvraag of een structurele armoedesituatie waar één gift het verschil kan maken. Cruciaal: het moet gaan om iemand in de regio 013 (Tilburg en omstreken).
Voordracht via een instantie
De persoon in kwestie kan niet zelf een aanvraag bij ons doen. In plaats daarvan werkt de stichting met professionals en organisaties die deze mensen bijstaan. Denk aan maatschappelijke organisaties, welzijnswerkers, schuldhulpverleners, de Voedselbank, ContourdeTwern, huisarts of maatschappelijke dienstverleners. Zo’n instantie of hulpverlener kan een voordracht indienen namens de persoon. Waarom via derden? Omdat zij de situatie goed kennen en kunnen inschatten of onze eenmalige gift passend is. Dit zorgt ervoor dat de meest geschikte kandidaten bij ons onder de aandacht komen, en het voorkomt dat mensen meerdere keren hulp vragen of teleurgesteld raken als ze niet in aanmerking komen.
Indienen van de nominatie
De hulpverlener of organisatie vult ons voordrachtsformulier in (of neemt contact op via e-mail) met de gegevens van de voorgedragen persoon en een korte uitleg van de situatie. Hierin staat bijvoorbeeld waar de persoon tegenaan loopt, en waarom eenmalige financiële steun van groot belang is. We vragen alleen noodzakelijke info – geen stapels papierwerk. Belangrijk: we richten ons op enkelvoudige problematiek, met andere woorden situaties waarin vooral financiële krapte speelt. Heeft iemand te maken met zeer complexe, meervoudige problemen (bijvoorbeeld ernstige verslaving of langdurige dakloosheid én schulden én gezondheidsproblemen), dan is vaak langdurigere zorg nodig die wij niet kunnen bieden. In zulke gevallen verwijzen we liever door naar passende hulp.
Selectie
Onze stichting ontvangt alle nominaties en bekijkt deze zorgvuldig. We toetsen ze aan onze criteria: woont de persoon in het juiste gebied, is de nood duidelijk en éénmalig oplosbaar met geld, is de voordracht via een officiële instantie gedaan, et cetera. Helaas kunnen we niet iedereen helpen; we zijn afhankelijk van hoeveel donaties we dat jaar hebben. Mochten er meer voordrachten zijn dan we aankunnen, dan maken we een selectie op basis van urgentie en impact. Degene van wie we denken dat de gift de grootste verschil maakt (bijvoorbeeld het afwenden van huisuitzetting, of het starten van een opleiding), krijgt voorrang. Hierbij vertrouwt het bestuur op haar ervaring en overleg met de hulpverleners. We communiceren tijdig terug naar de voordragende instanties wie er gekozen zijn.
Uitkering van de gift: jaarlijks
Jaarlijks keren we de bedragen uit aan de geselecteerde personen. Het bedrag is € 2.690 per persoon.. De schenking wordt rechtstreeks aan de betreffende persoon uitgekeerd. Dit is een gift, geen lening, dus er hoeft niets te worden terugbetaald. En omdat we onder de vrijgestelde grens blijven, hoeft de ontvanger er geen belasting over te betalen.
Geen verantwoording achteraf
Uniek aan onze aanpak is dat we na de uitkering géén controle uitoefenen. We vragen de ontvangers niet om formulieren in te vullen over de besteding, en ze hoeven ons geen verslag uit te brengen. We laten het volledig aan henzelf over hoe ze het geld benutten. Deze vrijheid is bewust: we behandelen mensen als verantwoordelijke individuen. Vaak horen we via de voordrachtgever of informele weg wel hoe het gaat – en soms wil iemand uit zichzelf vertellen wat hij/zij ermee heeft kunnen doen, wat altijd mooi is om te horen. Maar het is geen vereiste.
Eén keer beteként één keer
Nadat iemand onze gift heeft ontvangen, komt hij/zij niet nogmaals in aanmerking. We helpen graag iedereen één keer, maar moeten eerlijk en duurzaam omgaan met onze middelen. Door strikt bij een eenmalige steun te blijven, kunnen we elk jaar weer nieuwe mensen bereiken en voorkomen we afhankelijkheid. Mochten er na verloop van tijd opnieuw problemen ontstaan bij die persoon, dan zullen we hen verwijzen naar andere hulp (of in uitzonderlijke situaties kan een partnerorganisatie een nieuwe voordracht overwegen, maar in principe is het beleid: één persoon, één worstenbroodje voor de dorst).
Samengevat verloopt het proces dus via professionals die iemand voordragen, een zorgvuldige selectie door ons bestuur, en een eenmalige uitbetaling zonder rompslomp. Simpel, helder en vanuit het hart – dát is hoe het werkt.