Veel gestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over Stichting Worstenbroodje voor de Dorst. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Kan ik mezelf of een familielid aanmelden voor een gift?

    Nee, je kunt jezelf (of een bekende) niet direct aanmelden bij onze stichting. Aanmelding gaat uitsluitend via een voordracht door hulpverleningsinstanties of organisaties die betrokken zijn bij de persoon in kwestie. Als jij hulp nodig hebt, raden we je aan om contact op te nemen met bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, schuldhulpverlener, wijkteam of andere hulporganisatie in jouw buurt. Leg hun je situatie uit; zij kunnen beoordelen of je in aanmerking zou kunnen komen en eventueel een voordracht voor je doen bij ons.

  • Waarom kan ik niet zelf een aanvraag doen?

    Dit is een bewuste keuze. We willen ervoor zorgen dat de hulp terechtkomt bij diegenen die het het hardst nodig hebben, en we vertrouwen erop dat professionele hulpverleners dat het beste kunnen inschatten. Daarnaast voorkomt deze werkwijze dat mensen onnodig hun hoop vestigen op onze gift terwijl ze misschien niet binnen de criteria vallen. Het scheelt je ook uitzoekwerk en papierwerk: jouw hulpverlener regelt de aanvraag voor jou, zodat jij je op je situatie kunt richten.

  • Wat betekent ‘enkelvoudige problematiek’ precies?

    Hiermee bedoelen we dat we ons richten op situaties waarin vooral een financieel probleem speelt dat met één gift verholpen of verlicht kan worden. Bijvoorbeeld: geen geld voor een noodzakelijke aankoop of rekening, of tijdelijk moeite om rond te komen na een tegenslag. Als er meerdere zware problemen tegelijk spelen (bijvoorbeeld psychische problemen, verslaving, dakloosheid in combinatie met geldgebrek), dan is een eenmalige financiële steun vaak niet genoeg. Zulke situaties vragen om langdurige, gespecialiseerde hulp. Onze stichting kiest ervoor om te helpen waar één financiële impuls voldoende kan zijn om iemand weer vooruit te helpen.

  • Is de gift echt gratis? Hoef ik niets terug te betalen?

    De gift is echt gratis. Je hoeft niets terug te betalen – het is géén lening maar een schenking. Sterker nog, we hebben het zo ingericht dat het bedrag belastingvrij is (tot 2.690 euro), zodat je het volledig kunt benutten. Ook verwachten we geen tegenprestatie van je. Het enige dat we “vragen” is dat je hopelijk wat rust krijgt hierdoor en op termijn weer op eigen benen verder kunt – maar ook als dat niet meteen lukt, ben je ons niets verplicht.

  • Hoeveel geld kan ik krijgen en waarom juist 2.690 euro?

    Het maximale bedrag dat we schenken is 2.690 euro per persoon. Dit bedrag is zo gekozen omdat het de grens is waaronder een schenking belastingvrij is voor de ontvanger (voor schenkingen van buiten de familie in 2025). Zo hoeven jij of wij geen belastinggedoe te regelen en kun je het volledige bedrag gebruiken.

  • Zijn er voorwaarden waaraan ik het geld moet besteden?


    Nee. Er zijn geen voorwaarden verbonden aan waaraan je het geld uitgeeft. We zullen je ook achteraf niet controleren of verantwoording vragen. Onze filosofie is dat jij zelf het beste weet wat je nodig hebt. Wel hopen we natuurlijk dat je het beste met het geld doet voor jouw situatie. Of dat nou het aflossen van een schuld is, het vervangen van een essentiële huishoudelijke voorziening, een buffer opbouwen of zelfs iets kleins om jezelf of je gezin eens te verwennen – jij beslist. We geloven dat deze vrijheid er juist voor zorgt dat het geld goed terechtkomt.

  • Wat als iemand het geld verkeerd besteedt (bijvoorbeeld aan ‘onnodige’ dingen)?

    Wij geloven in het principe van vertrouwen. Uit ervaring en uit onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van mensen in armoede zeer zorgvuldig omgaat met elke euro, juist omdat ze het zo krap hebben. Zelfs als iemand een deel van het geld aan iets besteedt dat voor buitenstaanders minder noodzakelijk lijkt, kan dat voor die persoon mentaal of emotioneel veel verschil maken (bijvoorbeeld even ontspanning na een zware periode). Ons doel is rust en ruimte geven; als een pleziertje daar onderdeel van is, vinden wij dat niet ‘verkeerd’. Natuurlijk hopen we dat de kern van de gift bijdraagt aan duurzame verbetering Maar uiteindelijk is het niet aan ons om te bepalen wat nodig is – dat laten we aan de ontvanger over.

  • Hoeveel mensen helpen jullie per jaar?

    Dat hangt af van onze beschikbare middelen (donaties) en het aantal geschikte voordrachten. We keren één keer per jaar giften uit. Stel dat we bijvoorbeeld 269.000 euro aan donaties ontvangen, dan kunnen we honderd personen het maximale bedrag geven. Krijgen we meer binnen, kunnen we meer mensen helpen. Elk jaar kan dit aantal dus verschillen. Ons streven is om jaarlijks zo veel mogelijk personen te steunen met de fondsen die we hebben, zonder de kwaliteit van onze aanpak uit het oog te verliezen. In ons jaarverslag (of impactverslag) maken we bekend hoeveel het er uiteindelijk waren en delen we anonieme verhalen over wat er met de hulp bereikt is.

  • Krijg ik het bedrag contant of op mijn rekening?

    Wij storten het rechtstreeks op je bankrekening.

  • Waar komt de naam “Worstenbroodje voor de Dorst” vandaan?

    Grappig dat je het vraagt! Onze naam is een speelse verwijzing naar de bekende uitdrukking “een appeltje voor de dorst”. Dat betekent een reserve voor moeilijke tijden. Omdat we in Brabant zitten (waar het Brabantse worstenbroodje cultureel erfgoed is én symbool staat voor gastvrijheid en samen delen), hebben we het appeltje vervangen door een worstenbroodje. Zo geven we er een lokaal tintje aan. Het roept een glimlach op, maar heeft een serieuze kern: een appeltje voor de dorst of ons worstenbroodje voor de dorst is allebei bedoeld om achter de hand te hebben voor nood. Onze stichting wil precies dat bieden: iets achter de hand voor mensen die het nodig hebben, met een knipoog naar Brabantse traditie. Bovendien maakt de luchtige naam het onderwerp armoede misschien een tikje toegankelijker om over te praten.

Worstenbroodje cartoon illustratie